Eye-gp

Офталмология в общата практика

Дакриоцистит на новороденото


Долният край на канала, който свързва слъзната торбичка с носа, е запушен по време на вътреутробното развитие с мембрана (мембрана на Хаснер), която по време на раждането обикновено е вече отворена и слъзните пътища са проходими. В някои случаи тя остава затворена и след раждането, което води до задържане на бактерии и слуз в слъзната торбичка. Появяват се оплаквания от едностранно сълзене, най-често около първия месец, защото преди това новороденото плаче без сълзи. Сълзенето може да се усили при настинка или при излагане на вятър. През слъзните точки може да започне отделяне на слузна или слузно-гнойна материя при натиск върху слъзната торбичка. При запуснати случаи това възпаление може да се обостри и да се развие флегмонозен дакриоцистит. Общото състояние на детето се влошава, телесната температура се повишава, кожата в областта на слъзната торбичка е зачервена, оточна и болезнена при палпация.


Около 5% от децата имат симптоми на запушване на назолакрималния канал, като в 90% от случаите той се отпушва спонтанно през първата година от живота.


Поведение:

При отделяне на секрет се поставят антибиотични капки.

За отпушване на слъзния канал през първите месеци от живота, най-късно до 6-ти месец, може да се опита с масажи от родителите в къщи, които могат да бъдат обяснени от педиатъра или общопрактикуващия лекар на детето.


Ако имаме обострена инфекция – задължително насочване към специалист.

Масаж: Показалецът се поставя върху общия каналикул, за да блокира рефлукса през пунктите и след това се масажира с движение към нослето. Това се повтаря 4 пъти на ден с по десетина движения, като се внимава да не се нарани кожата, която в тази област е много фина.

При липса на ефект от това лечение до 6-ти месец - насочване към специалист за преценка на последващото поведение.