Eye-gp

Офталмология в общата практика

Амблиoпия и страбизъм


Повечето хора имат малки отклонения в равновесието на очедвигателните мускули, които при нормални условия остават скрити, тъй като чрез стремежа към сливане на двата образа от фузионния рефлекс по централен път се коригира мускулното равновесие. Несъвършеният баланс на нервно-мускулния апарат на очите се нарича хетерофория. По-слабите степени на хетерофория не предизвикват оплаквания и остават незабелязани. При високите степени сливателното зрение се осъществява със значително нервно-мускулно напрежение, което води до бърза умора и оплаквания. Често при преумора, заболяване или стрес, отклонението става явно. Освен това закриването на едното око води до разрушаване на фузията и води до отклонение на покритото око. На този принцип лежи ковър-теста. (cover=покривам, англ.)

  • Екзофория- отклонение на очната ябълка навън
  • Езофория- отклонение навътре
Ковър-ънковър тест

Пробата е лесна и изпълнима при всички условия. Използват се различни фиксационни обекти, като при деца най-добре е това да бъдат играчки, за да може да се привлече вниманието им.


Закриваме едното око на пациента с длан и го караме да фиксира обект с другото за няколко секунди. След откриването на окото, при наличие на скрито кривогледство (фория), покритото око извършва коригиращо движение към носа или навън, в зависимост от посоката на форията.


Страбизъм - видимото отклонение на едната очна ябълка, при което зрителните оси не се пресичат върху фиксирания предмет и сключват ъгъл, наречен ъгъл на кривене.


Метод на Хиршберг


С този метод може да се изследва посоката и ъгъла на отклонение на зрителните оси при страбизъм. За неговото осъществяване ни е необходим източник на светлина.

Пациентът се кара да фиксира източник на светлина в тъмна стая. Нормално отражението трябва да попадне върху центъра на роговицата. При наличие на страбизъм, то попада върху центъра на роговицата на фиксиращото око и в парацентрален участък на отклоненото. Ако отражението попадне на границата между зеница и ирис, считаме, че ъгълът на отклонение е 15 гр., ако попадне на ириса- 30 гр., на границата между ириса и склерата- 45 гр.Симетрично отражение на светлинния източник в центъра на двете роговици

Амблиопия- "мързеливо око"

При раждането макулата е анатомично и функционално незряла, тя не доминира над останалата ретина. Под влияние на светлината и зрителните дразнения постепенно се повишава зрителната острота. Тя достига нормална за възрастта стойност едва около 5-годишна възраст. При кривогледство това развитие се нарушава, образът от отклоненото око се елиминира от мозъчната кора и липсата на качествено реагиране на клетките на макулата води до намаление на зрителната му острота. Така това око остава „мързеливо” или амблиопично. Ако се лекува на време това състояние е обратимо, най-успешно се лекува до 7-годишна възраст, като колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. Ако не се лекува навреме състоянието остава необратимо и пациентът остава с трайно намалено зрение.