Eye-gp

Офталмология в общата практика

Детско зрение


Националната здравноосигурителна каса в България е разработила за децата от 0 до 18-годишна възраст програмата “Детско здравеопазване”. Тази програма се изпълнява от общопрактикуващия лекар на детето или от лекар специалист по детски болести. Тя определя всички профилактични дейности (прегледи, изследвания, имунизации), които са задължителни при наблюдението на растежа и развитието на детето – от раждането му до 18-годишната му възраст (програма „Детско здравеопазване” на НЗОК, приложение No 15). Избраният от родителите лекар посещава детето вкъщи. Той извършва обстоен преглед на новороденото в първите 24 часа след изписването от болницата. След раждането, на 6 и на 12 месечна възраст се извършва обща оценка на зрението, а от 7 до 18 годишна възраст се изследват зрителната острота и цветното зрение веднъж годишно. В периода от 2 до 7 годишна възраст е включено изследване на зрителна острота веднъж на пет години.


Анатомични особености на новородените

  • Новородените като цяло са силно далекогледи- могат да виждат светлина и форми и да забелязват движение. Виждат само на разстояние 20- 40 см, което отговаря на визус 0,05.
  • При новородените очните движения не са координирани, като очите започват да се движат заедно към края на първия месец или по-късно. Очите на новородените се движат хаотично и те изглеждат кривогледи.
  • Ирисът на новороденото има по-малко пигмент, затова много деца се раждат със сивкаво-сини очи. Зенична реaкция на светлина се очаква след 31 г. с.
  • Роговицата е сравнително голяма- 9,5- 10,5 мм хоризонтален диаметър. Може да бъде леко замъглена, особено при недоносени. Избистря се, след като тя изтънее постепенно от 0,96 до 0,52 мм, до шест месечна възраст.
  • Склерата е тънка и може да изглежда синкава. Слъзните жлези обикновено не се развиват до 4-та седмица, за това новородените плачат без сълзи. Новороденото може да няма мигли.

Растеж на окото

По-голямата част от растежа на окото се осъществява през първата година от живота. Най-усилен растеж на аксиалната дължина на окото се осъществява през първите 6 месеца, когато окото нараства с 4 мм В периода от 2-5 г. нараства с още 1 мм, а между 5 и 13 г. също само с още един мм.


Постепенно очите започват да се движат успоредно, като до трети месец обикновено има акомодация и се появява фузионен рефлекс.

Диаметърът на роговицата не нараства много - нормалният размер при възрастните е 12 мм.


Цветът на повечето ириси се променя до края на първата година, поради натрупването на повече пигмент.

Зрителна острота

С растежа зрителната острота постепенно нараства, като на 3 г. трябва да бъде най-малко 0,5, но може да бъде и по-висока. Счита се, че на 5 г. зрителната острота не бива да бъде под 0,7, като при повечето деца на тази възраст тя вече е 1,0.


Тъй като децата на 3-4 години може да не разпознават цифрите, за да се извърши изследването може да се използва фигурата на Снелен, която представлява Е, обърнато в различни посоки. Изследването може да се осъществи под формата на игра, като детето се пита на къде сочат крачетата на буквичката. Тъй като повечето деца бъркат посоките, те могат да бъдат помолени да посочват с пръст посоката. Има и таблици с различни картинки като звездичка, къщичка, количка - предмети, познати на детето, които то да назове.

Ако в кабинета за първична помощ няма таблица, предназначена за съответната възрастова група или не можете да прегледате детето по други причини, молим да го насочите към детски офталмолог във възрастта между 3 и 3,5 г.