Eye-gp

Офталмология в общата практика

Кератит


Кератитите могат да бъдат бактериални, вирусни и гъбични.


Биват още:

  • Първични
  • Вторични - след травма, продължително използване на контактни лещи

Преглед:


Снемане на подробна анамнеза – за наличие на травми, условия на работа, носене на контактни лещи. При херпетичните кератити често има предходни пристъпи. Субективно пациентът съобщава за болка, сълзене, фотофобия (светлината го дразни), трудност до невъзможност да отвори засегнатото око от рефлекторния блефароспазъм.


Оглед - окото е зачервено (цилиарна инекция) понякога инфилтратът на роговицата може да се различи и с просто око.


Зрителна острота - често е засегната. Степента на засягане на зрението зависи от размера и локализацията на роговичната лезия. Нормалната зрителна острота не изключва корнеално засягане.

Поведение на ОПЛ:


Изпращане на офталмолог. Изписването на кортикостероидни медикаменти, включително и на антибиотични капки, съчетани с кортикостероид, е изключително опасно!!! Не бива да се изписват такива капки на пациенти, дори и при най-малко съмнение за роговична лезия. Обикновено кортикостероидните капки съдържат „ декс” в названието си и трябва да се внимава, дали антибиотичните капки, които изписвате на вашите пациенти не съдържат кортикостероид. В никакъв случай не се изписва локална упойка (Alcain, Propacain) за домашна употреба. Такива капки биха могли да се поставят единствено при първоначалния преглед за да си подпомогнем прегледа и отварянето на клепачите.

Първа помощ

при роговични улцерации:
  • Широкоспектърни антибиотици
  • Локални епителотонични капки или мехлеми