Eye-gp

Офталмология в общата практика

Вирусен конюнктивит


Вирусните конюнктивити се причиняват най-често от аденовируси. Понякога протичат като малки епидемии в училища, плувни басейни, на работното място. Вирусът преживява седмици върху сухи повърхности и има дълъг инкубационен период - 7-10 дни. Проявява се в три форми: прост фоликуларен конюнктивит, фарингоконюнктивална треска и епидемичен кератоконюнктивит. Фоликуларният конюнктивит се развива бързо и преходно и ако има засягане на роговицата, то е преходно и леко. Фарингоконюнктивалната треска се характеризира с треска, главоболие, фарингит, аденопатия и фоликуларен конюнктивит. Проявите на кератит (ако има такива) са леки. Епидемичен кератоконюнктивит - често се предхожда от респираторна инфекция. При тази форма има най-много роговични усложнения. Проявява се с оток на клепачите, хемоза на конюнктивата, увеличени лимфни възли, петехиални кръвоизливи по конюнктивата, псевдомембрани и фоликули. Пациентите се оплакват от сълзене, чувствителност към светлина и чувство за чуждо тяло.Аденовирусен конюнктивит с петехиални кръвоизливи по конюнктивата


Поведение:

Трябва да се предупреди пациента, че заболяването е силно заразно, по възможност да се изолира от работната среда, да се предупреди да не се използват общи кърпи и да се мият често ръцете, защото могат да се заразят и останалите членове на семейството. Пациентите са заразни 10-14 дни. Самият общопрактикуващ лекар също трябва да се пази да не зарази себе си и амбулаторията си.


Изкуствени сълзи и студени компреси могат да доведат до облекчаване на симптоматиката. При съмнение за насложен бактериален причинител се добавят антибиотични капки. При по- тежко протичане или съмнение за засягане на роговицата – насочване към специалист.