Eye-gp

Офталмология в общата практика

Птеригиум(външно перде)


Определение- дължи се на дегенерация на колагеновите влакна и фиброваскуларна пролиферация. Представлява криловидна доброкачествена фиброзна тъкан с кръвоносни съдове, може и да прорасне върху корнеята и да наруши зрението. Птеригиумът прораства най-често назално в областта на клепачната цепка. Смята се, че съществена етиологична причина могат да бъдат хроничните възпаления, сухотата на очите и действието на ултравиолетовите лъчи. Среща се най-често във възрастта между 40-50 г., три пъти по-често при мъже, отколкото при жени.


Симптоми: Пациентите често се оплакват от парене, сърбеж и чувство за чуждо тяло. През периода на растеж птеригиумът е зачервен и подут. Обикновено птеригиумите растат бавно и при много пациенти се стабилизират и не причиняват проблеми. След като прораснат върху роговицата, в началото причиняват неправилен астигматизъм, а след това могат да закрият и част от зеничния план.


Поведение: Трябва да се следи зрителната острота и субективните оплаквания. Не е необходимо лечение, ако няма някакви оплаквания и роговицата не е засегната. Счита се, че носенето на слънчеви очила, намалява скоростта на прогресия на птеригиума, както и употребата на изкуствени сълзи.


Ако зрението е застрашено, птеригиумът се премахва хирургично чрез ексцизия.