Eye-gp

Офталмология в общата практика

Блефарит- възпаление на мигления ръб


Блефаритът е възпаление на клепачните ръбове, най-често с хроничен характер. Блефаритът е упорито, трудно лечимо заболяване, трудно за диагностика и с твърде неспецифични оплаквания от страна на пациента.

Блефаритът може да бъде преден или заден, а много често са комбинирани и двете компоненти. Предният блефарит бива стафилококов или себороичен. При предния блефарит се образуват крусти, зачервяване и задебеляване на миглените ръбове. Често при премахването на крустите отпадат и мигли. Пациентите се оплакват от дразнене, парене, сърбеж, загрубяване и зачервяване на миглените ръбове, чувство за сухота в очите. Симптомите обикновено са по-изразени сутрин, но при придружаващо сухо око може да се влошат и през деня. При задния блефарит се наблюдава дисфункция на мейбомиевите жлези, което води до отделяне на лепкав, пенест секрет. Симптомите при него са сходни с тези при преден блефарит, като често се съчетава със симптоми на „сухо око”, тъй като мейбомиевите жлези участват в сформирането на слъзния филм.Поведение:


Лечението е трудно и продължително и изисква задължителна консултация с очен лекар, който да изпише съответната терапия.


Тъй като заболяването е хронично рецидивиращо основните съвети, които ОПЛ може да даде, за да се намалят рецидивите и за облекчаване на симптомите са свързани с поддържането на строга хигиена.


При вече установен блефарит може да препоръчате редовно почистване на клепачните ръбове, което да стане част от рутинния тоалет на пациента. След като се измият добре ръцете, се поставя топъл компрес върху клепачите за няколко минути с парче плат, потопено в топла вода, най-добре преварена. Това подпомага омекването на крустите по клепачите и по-лесното им почистване. Топлите компреси също така подпомагат изтискването на мейбомиевите жлези, които се отварят на мигления ръб. Препоръчват се масажи с въртеливи движения по посока на мигления ръб на клепачите, при което може да се отдели лепкав секрет. Положителен ефект оказва и почистването на миглените ръбове с разреден бебешки шампоан.

Тъй като повечето пациенти се оплакват и от „сухо око” може да се изпишат изкуствени сълзи, които да намалят симптомите на дразнене.