Eye-gp

Офталмология в общата практика

Сухо око


Сухото око е много често срещано заболяване. То представлява мултифакторно заболяване, което засяга очната повърхност. Причините за възникване на сухото око са намалена слъзна секреция и ускорено изпаряване.


Симптоми:

Субективно пациентите се оплакват от сухота, парене, усещане за чуждо тяло, сълзене, зачервяване, които се влошават през деня. Преходно замъгляване на зрението и лепкав секрет също се съобщават понякога. Симптомите се засилват от вятър, пушек, четене, взиране в монитори и др.


Намалената слъзна секреция се характеризира с нарушена функция на слъзната жлеза и на добавъчните слъзни жлези. Типичен пример е синдромът на Sjogren, който е автоимунно заболяване, засягащо слъзната и слюнчените жлези (сухота в очите, сухота в устата и артрит). Секреторните функции на слъзните жлези намаляват с възрастта, но зависят и от хормоналното състояние. Жените в менопауза и мъжете над 60 години често се оплакват от очен дискомфорт, който често е резултат от сухо око. Повишеното изпарение на сълзите се дължи често на фактори на околната среда като сух и горещ климат, ползване на климатична инсталация, а също и недостатъчното мигане при продължителна работа с компютър. Сухо око може да се получи при носене на контактни лещи и при употреба на някои лекарствени средства (контрацептиви, бета-блокери, антихолинергетици, анестетици).


Поведение:

Не съществува етиологично лечение на заболяването сухо око. Лечението е симптоматично и се провежда с различни изкуствени слъзни субстанции, облекчаващи симптомите му. Пациентите трябва да избягват условия на сух и горещ въздух, климатични инсталации, задимени помещения. В помещенията, в които прекарват по-голямата част от деня си, трябва да се осигури овлажняване. Препоръчват се храни, богати на омега три мастни киселини, намален прием на алкохол и тютюнопушене, почивки и ограничаване на продължителното гледане на телевизия и стоене пред компютър. Ако симптомите са по-тежки или персистират пациентът трябва да бъде изпратен на специалист.